Psihologie și fizică

Eram eu pasionată de psihologie, de mult timp, mi-am ales-o ca ultima materie la bacalaureat și m-am gândit la un moment dat chiar să dau admitere la facultatea de psihologie. Dar apoi am renunțat la idee, am zis că toceala nu-i de mine și m-am dus tot la inginerie, cum aveam de gând inițial. Însă nu am încetat, de-a lungul timpului, să îmi fac tot felul de teste psihologice, să mă auto-analizez și să încerc să citesc cât mai bine oamenii din jurul meu. Și totuși, mai am multe de învățat în acest domeniu, cred că viața întreagă îmi va oferi lecții peste lecții. De ce sunt atât de preocupată de acest subiect? Păi dintr-un motiv foarte simplu: sunt încă o mare naivă și m-am săturat ca oamenii să își bată joc sau să profite de sinceritatea mea. Așa că mă străduiesc să îmi dau seama cât mai repede, când am de a face cu cineva, dacă merită să mă împrietenesc cu persoana respectivă, sau mai bine mă feresc de ea, ca să nu mai fiu tentată să îmi deschid sufletul înaintea ei și apoi să o pățesc din nou.

Am avut în facultate un profesor de fizică, ce părea la fel de pasionat ca mine în a citi oamenii. Sau poate doar se distra. 🙂 Avea el ce avea cu fetele, o dată ne-a luat pe mai multe la rând. Unei colege drăguțe i-a spus că are față de studentă la litere. Altei colege, care era printre cei mai inteligenți din an, i-a zis că arată ca un medic de familie. Iar când a ajuns la mine, a spus că eu par deșteaptă. N-am putut să tac și i-am răspuns imediat că sunt deșteaptă, dar nu la fizică. 😛 Fizica a fost mereu cea mai urâtă materie pentru mine. Deși tata a fost electrician, fratele meu s-a format ca electronist, sora mea cea mai mare a studiat mecanică fină și eu am studiat calculatoarele – deci aveam o bază solidă, ca să spun așa, totuși m-am axat pe matematică și informatică, iar cu fizica nici nu mi-am bătut capul, doar cât să iau niște note de trecere.

V-am mai povestit eu ce amintiri am cu profesorii de fizică din liceu. Ei, profesorul mai sus amintit m-a făcut să îmi aduc aminte din nou de liceu, deși eram la facultate, când m-a scos la tablă pentru că vorbeam cu un coleg. Am scris ce am scris și la un moment dat m-am blocat, m-am întors cu o față nevinovată spre profesor și i-am spus că nu mai știu mai departe. La examen am făcut la fel, trebuia să redau o demonstrație care a fost prea lungă ca să-mi bat capul cu ea, așa că am scris ce mi-am amintit și, din fericire, am știut concluzia și am trântit-o acolo, să fie. Nu mică mi-a fost mirarea când am luat 10 la examen, iar când l-am întrebat pe profesor cum se se face media, pentru că aveam niște note amărâte la seminariu și laborator, profesorul mi-a trecut nota de la examen, fără alte comentarii. Și uite așa m-am trezit eu cu 10 la fizică în primul an de facultate. Trebuia să notez asta aici, că e un eveniment vrednic de scris la ziar. 😀

Și de la fizică, sar din nou la psihologie. Mi-am dat seama că în ultimul timp am căzut din nou în capcana gândirii obsesive, sau cum s-ar zice în engleză: ”over-thinking”. Analizez și re-analizez evenimentele prin care am trecut în ultimele luni, și asta nu mă ajută deloc, ba chiar îmi strică. Așa că am căutat ajutorul unui psiholog de profesie și culmea, doamna respectivă mi-a confirmat unele concluzii la care am ajuns singură. Deci nu sunt chiar atât de nepricepută! Dar, pe lângă aceasta, m-a ajutat să înțeleg și că multe alte aspecte le-am interpretat greșit. Ei, după cum ziceam, mai am multe de învățat, dar important e că sunt dispusă să învăț și să mă schimb, zic eu. Sunt mulți oameni care nici nu vor să își recunoască problemele, ce să mai și lucreze pentru rezolvarea lor. Și din cauza lor au de suferit alții excesiv de sensibili, ca mine. 😛 Iar ca să nu mai sufăr atât, fac și eu ce pot: dacă nu pot schimba lumea din jurul meu, mă străduiesc să mă schimb pe mine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s