Fereastra spre lumină

Cândva, demult, într-o pădure deasă, trăia un pustnic. Oamenii din satul alăturat îl vorbeau de rău, crezând că el face vrăji și alte răutăți. Cu toate acestea, atunci când treceau printr-un necaz, toți apelau la ajutorul lui.

Unul dintre acei săteni era foarte ghinionist, în viața lui nimic nu mergea bine și avea necazuri peste necazuri. Într-o bună zi, nu i-a mai ajuns răbdarea să îndure toate acestea și a hotărât să ceară ajutorul pustnicului.

– Ce cauți aici? a întrebat indignat pustnicul când bărbatul a venit la el într-o dimineață devreme.
Acesta i s-a închinat călugărului și i-a spus:
– Am auzit multe despre tine. Ajută-mă, te rog, alungă de la mine toate nenorocirile! Soția m-a lăsat, casa a luat foc, calul a pierit…
– Bine, răspunse călugărul, te voi ajuta. Urmează-mă!

Au mers amândoi în adâncul pădurii. La un moment dat, pustnicul a dispărut, iar bărbatul a rămas singur, fără să știe unde se află. Disperat, a mers o zi întreagă prin pădurea deasă și abia spre seară a reușit să ajungă la marginea ei. Când a văzut capătul pădurii, apusul minunat al soarelui și satul său de baștină, bărbatul era în culmea fericirii că a rămas viu.
– Oare de ce eram atât de deprimat? se gândi el. Sunt întreg, sănătos, capul mi-e la locul lui. Voi lucra cu mai multă străduință și voi ieși din impas. Și soția mi-o voi întoarce, și casa mi-o voi ridica, și un cal îmi voi cumpăra.

Cu aceste gânduri a pornit spre sat, plin de bucurie, și l-a văzut pe pustnic venindu-i în întâmpinare. Bărbatul a rămas blocat. Călugărul i-a zâmbit și i-a spus:
– Acum ai înțeles că, dacă viața îți închide toate ușile, neapărat îți lasă o mică fereastră pentru ieșire. E destul să cauți această fereastră cu aceeași ardoare cu care ai căutat astăzi ieșirea din pădure.

Atunci când treceți printr-o mare greutate și toate par a fi împotriva voastră, nu cedați pentru nimic în lume! Tocmai în momentul în care sunteți pe marginea prăpastiei, vă vine Dumnezeu în ajutor și vă scoate din disperare, oricât de mare ar fi ea.

(poveste preluată)

Advertisement

6 thoughts on “Fereastra spre lumină

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s